Meditatie - Katja Wognum

Monnik op hakken

Meditatie

a powerful tool

Veel mensen denken bij meditatie aan ‘rechtop zitten met gekruiste benen, handen op je knieën, ogen dicht en dan proberen je gedachten stil te krijgen’. Een misvatting. 

Meditatie betekent volledig aanwezig en alert zijn in het moment. Het is niet een ‘to do‘ maar juist een ‘to be‘. Niet iets najagen, maar puur zijn met alles wat je ervaart. 

Niet je gedachten proberen stil te zetten of te veranderen, maar de relatie die je hebt met je gedachten veranderen, door een directe ervaring van wie je werkelijk bent. 

You are not your mind

Fotografie_On_a_hazy_morning

Meditatie werd mijn passie toen ik merkte dat het helemaal niet zo moeilijk was als ik altijd gedacht had. Maar ook omdat ik zoveel positieve veranderingen in mijn leven opmerkte. Ik was minder bezig met mijn leven te controleren, ik was vriendelijker naar mezelf en anderen, maakte mij minder druk om details en kon meer genieten van hoe het leven zich ontvouwde. 

Sinds 2003 mediteer ik dagelijks en ik heb als Ishaya monnik ruim twee jaar in retraite gezeten, waar ik tussen de 10 en 15 uur per dag mediteerde. Dag- en nachtritme vielen daar weg, alsook vastgeroeste gewoontes en overtuigingen. Ik ervaarde vrijheid, plezier, geluk en tevredenheid op een heel nieuw level. 

You are meant to wake up to your true identity and live a life filled with joy, love & happiness

De meditatietechniek die ik beoefen heet ‘Ascension‘. Het is een eeuwenoude teaching die door Ishaya monniken in India beoefend werd. Het is een zeer krachtige tool die jou moeiteloos losmaakt van je gedachten en je bewustzijn in het moment brengt. De techniek kun je beoefenen met ogen dicht (er is geen meditatiehouding voor nodig) en ogen open. Overtuigingen en patronen die jou niet langer dienen verdwijnen en het voorkomt de opstapeling van nieuwe stress en houdt jouw aandacht en focus in het moment.

Ascension is als een anker in het nu. Het moment waarop je bewust wordt dat je in gedachten mee gaat, dan zorgt de ascension techniek ervoor dat je weer volledig in het hier en nu komt. Na verloop van tijd merk je dat de relatie met je gedachten verandert en dat ‘in het nu zijn’ je normale staat van zijn wordt. 

En dat is geen eindstation. Dan begint het pas. Want het bewustzijn is eindeloos en voor iedereen beschikbaar om te ontdekken.