Over mij - Katja Wognum

Monnik op hakken

If you desire worldpeace, make peace in your own mind first

We creëren de wereld zoals wij zijn. Innerlijke chaos creëert uiterlijke chaos. Als je je aandacht naar binnen brengt, weg van de ruis, ervaar je kalmte, ontspanning en rust. Ik weet zelf hoe vervelend het kan zijn om dit te horen als het niet je ervaring is. 

Ik had daar zelf ook last van. Als ik mijn aandacht naar binnen bracht, was er alleen maar drukte. Het lukte mij niet om er los van te komen. 

Maar met de juiste begeleiding lukte het wel. 

Loskomen van een lange en hardnekkige gewoonte van overal over nadenken. Het is zo normaal voor ons, dat we amper meer weten wat onze natuurlijke staat van zijn is.  

Ik zal je hieronder vertellen hoe ik hier gekomen ben en waarom ik monnik ben. 

Ik begon als stewardess bij de KLM

Als stewardess heb ik jarenlang de wereld rond gevlogen. Er ging een wereld voor mij open. Het ontmoeten van zoveel verschillende mensen en culturen inspireerde mij. In die tijd ontdekte ik mijn talent voor helder zien en weten en volgde trainingen op het gebied van spirituele en persoonlijke ontwikkeling. Ook deed ik de opleiding stressmanagement (BA), omdat ik behoefte had aan een tegenhanger van die spirituele benadering.    

Ik had zeker geen stressvol leven, maar toch had ik een druk hoofd. Ik kon bijvoorbeeld een telefoongesprek met mijn rooster indeler uitgebreid in mijn hoofd voorbereiden, terwijl het echte gesprek natuurlijk altijd anders ging. Ik was ontzettend kritisch op mezelf en mijn omgeving – het was zelden goed genoeg. Ik nam het leven zo serieus en wilde zo graag goed doen, maar ik vergat om te genieten. Om los te komen van de dialoog in mijn hoofd en alert te zijn voor wat er hier en nu gebeurt. 

Experience the beauty of the present moment

Look at the beautiful bird in the tree, isn’t he amazing?‘ zei een vriend uit Singapore toen we op het terras van een koffietentje in Singapore zaten. Hij had maar een uurtje de tijd en ik ging maar door over iets wat naar mijn mening niet goed ging in mijn leven. Het was een eye opener. ‘Wees in het moment anders mis je de schoonheid daarvan.’ 

Dit lukte mij lang niet altijd. Als ik een lezing of workshop gaf wel, want dan ervaarde ik een moeiteloosheid. Een gevoel van liefde en plezier en totaal geen onzekerheid of twijfel. Maar na die lezing of workshop begon dan de kritische stem in mijn hoofd weer. ‘Wat als ik dát gezegd had, was het dan niet beter geweest?’

De vraag die in mij opkwam was: ‘Hoe kan ik nou continu in zo’n staat van liefde, plezier en flow zijn?’ Ik noem die staat mijn ‘hogere zelf’.  

En toen werd ik monnik

Ik was vastberaden om alleen nog maar vanuit mijn hogere zelf te leven, maar hoe? 

Het antwoord kwam. In een tweedehandsboekenwinkel kwam ik het boek ‘Ishaya’s Ascension’ tegen. De inhoud ervan resoneerde zo met mijn waarheid van het leven dat ik besloot de technieken te leren waarover geschreven werd. En met behulp van die technieken ervaarde ik een gevoel van thuiskomen in mezelf. Ik wilde meer van dit. 

Dus tijdens een retraite van de Ishaya’s in 2007 volgde ik mijn hart en werd Ishaya monnik. Ik ontving de naam ‘Prema Devi’ van de leraar wat ‘the Goddess of Divine Love’ betekent.

Tijdens een retraite van een half jaar bij mijn toenmalige (Ishaya) leraar in Mexico ervaarde ik hoe het werkelijk is om vrij te zijn van gedachten en volledig aanwezig te zijn in het moment. Puur geluk en plezier ervaren van binnenuit. En dan die kritische stem die heeft plaatsgemaakt voor enorme zelfliefde, wat een bevrijding. 

Toen ik in 2008 terugkwam heb ik de teaching opgezet in Nederland. Ik heb veel plezier gehad en veel geleerd in de jaren dat ik bij The Bright Path Ishaya’s hoorde, maar begin 2021 voelde ik dat het tijd was om de organisatie los te laten. Sindsdien ben ik dus een ‘zelfstandige monnik’. Nog steeds heb ik een grote passie voor het ervaren van een verruimd bewustzijn. De stilte in mezelf die ik ervaar geeft een innerlijke rust en tevredenheid waar ik altijd op kan terugvallen. Dat gun ik jou ook.

Fotografie_On_a_hazy_morning

Ik woon samen met mijn man, rode kater Neo en hond Senna in Castricum. En vrienden, familie en bonuskinderen komen hier met regelmaat aanwaaien. Na 21 jaar Amsterdam woon ik nu in de natuur, op nog geen 10 minuten van het strand. Heerlijk om de zeelucht te ruiken, de natuur in de seizoenen te zien veranderen en de mooiste luchten te aanschouwen. 

Het leven heeft voor mij ook zeker uitdagingen, maar ik weet inmiddels heel goed wat te doen om daarmee om te gaan zodat mijn innerlijke vrede niet verdwijnt. Ik help jou met liefde om dat ook te ervaren. 

'If you are lucky enough to find a way of life you love,
you have to find the courage to live it'
- John Irving