Het onmogelijke mogelijk maken - Katja Wognum

Katja Wognum

‘Het kan niet’ zul je Laura niet snel horen zeggen. Als ze iets wil, dan gaat ze ervoor, nu is dat een training die ze graag wil gaan volgen. De wil is er absoluut, alleen de financiën zijn voor haar op dit moment niet toereikend om het te doen. Laura is erg toegewijd en vraagt zich dus af hoe ze het op dit moment wèl mogelijk kan maken.

Door te ontspannen probeerde ze de oplossing te vinden. Toen er na enige tijd nog geen oplossing kwam, ontstond er bij haar een lichte irritatie, ongeduld en wanhoop. ‘Waarom krijg ik geen antwoorden?’ Ze vroeg zich af of ze het wel goed deed, of dat het bij haar gewoon niet werkt. ‘Als je de antwoorden in jezelf kunt vinden, waarom werkt het dan niet bij mij?’, vroeg Laura toen aan mij.

“Het werkt wel, je bent alleen nog iets vergeten”, zei ik. Ik zal het je uitleggen. Je deed het heel goed. Als je contact maakt met de rust in jezelf, dan kom je los van het chaotische nadenken, waardoor je je creatieve vermogen en je intuïtie vergroot. Hierdoor kun je de signalen en/of kansen die voorbij komen beter waarnemen.

Als je echter een verwachting hebt over wanneer en wat voor briljant idee er zou moeten komen, dan verstoor je het creatieve proces. Deze verwachting komt namelijk vanuit de mind en niet vanuit je echte zelf. Net zoals bijvoorbeeld een kunstenaar weet dat het creatieve proces stopt op het moment dat hij/zij over zijn handelingen gaat nadenken. De truc is dus om zonder verwachting bij jezelf te rade gaan. Wees open en ontvankelijk voor wat er komt.
Maar dat is nog niet alles, actie is ook nodig. Verankerd blijven met de rust en stilte in jezelf, zorgt ervoor dat je het vermogen hebt te onderscheiden wat werkelijke kansen zijn voor jou, zonder dat de mind je afleidt met gedachten zoals: ‘klopt dit wel?’ of ‘dat gaat mij nooit lukken’. Het is aan jou om dan te handelen en de kansen daadwerkelijk te pakken.

Stel je voor, je bent in een grote, vierkante gang in een kasteel, met overal om je heen allemaal gesloten deuren. Je kunt rustig gaan zitten en contact maken met jezelf en vervolgens wachten welke deur voor je open gaat, maar dat is een passive houding. Beter is het om vanuit je echte zelf actie te ondernemen: je intuïtie geeft aan welke deur je open kunt maken en vervolgens neem jij actie.

En wat als de deur niet open gaat (= het plan wat je had geeft niet het gewenste resultaat)? Als de deur niet open wil, of moeizaam, dan duw je ertegen. En nog wat harder, net zolang totdat je er alles aan gedaan hebt. Lukt het echt niet, dan ga je kijken naar een volgende deur. Gaat een deur wel open, maar is er ogenschijnlijk niets voor jou te vinden, check dan wel of je alle hoeken en gaten bekeken hebt, soms ligt een diamant verborgen.

We zijn hier niet om te wachten tot het Universum ons een gunst verleent.  Jij bent zelf een bron van creativiteit. Wat nodig is, is je hiermee te verbinden en vervolgens actie te ondernemen. Je krijgt aanwijzingen als je ondernéémt, dingen in beweging zet. Een TomTom geeft je ook geen aanwijzing als je stil op de weg staat, wel als je beweegt.

Ik heb de geld-issue van Laura als voorbeeld genomen, omdat meer mensen dit ervaren. De combinatie ‘naar binnen gaan en daarna actie ondernemen’ is echter ook van toepassing voor iets anders wat je graag wilt, maar wat voor jou onmogelijk lijkt. Heb geen verwachting wanneer het gebeurd moet zijn, of wat de oplossing zou moeten zijn. Jouw taak is naar binnen gaan en vervolgens gericht actie te ondernemen.

Toewijding voor dat wat je graag wilt doet ook wonderen.